Şaşılık Tedavisi

Şaşılık , çeşitli nedenler dolayısıyla gözler arasındaki paralelliğin bozulması ve gözlerin birbirinden ayrı yönlere bakması durumudur. Göz küresine yapışan altı adet kas beyinden tepki alarak gözün hareketlerini algısı altına alır. Bu hareketlerin kontrolünde problem oluştuğunda gözlerden biri tam karşıya bakarken diğer göz yukarıya, aşağıya, içe veya dışa kayar, oluşan kaymaya şaşılık denir.

 Kayma, gün boyu gerçekleşebileceği gibi kişi özellikle yorgun, hasta veya bireyin çok fazla kitap okumak, bilgisayara, telefon ve televizyon benzeri araçlara bakması ile ortaya çıkabilir. Kayma sabit bir gözde olabileceği gibi gözden göze geçiş de gösterebilir. Üç boyutlu görme, derinlik algısının gelişmesi ve zayıf görmenin gelişmemesi için gözlerin paralelliği çok önemlidir. Gözlerden birinde kayma meydana geldiği anda beyin iki farklı görüntü algılar ve zaman içinerisinde kayan gözden gelen görüntüyü ihmal etmeye başlar. Kayma düzeltilmediği sürece bu durum kayan gözde ‘göz tembelliği’ adını verdiğimiz az görme ile sonuçlanır.

 Üç boyutlu görmenin gelişmeye başladığı bebekliğin ilk 3 ayında ara ara ortaya çıkan şaşılıklar normaldir. Dördüncü aydan sonra devam etmesi ise göz sağlığı açısından dikkate alınmalıdır ve mutlaka bir göz hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Bazı bebeklerde burun kökünün geniş olması ya da göz kapaklarının iç kenarında uzanan ekstra cilt katlantısı nedeniyle gözler paralel olduğu halde kayıyormuş gibi görünebilir.

 Bu duruma ‘yalancı şaşılık’ denir. Yalancı şaşılık tanısı ancak bebeğin göz doktoru tarafından detaylı muayenesi yapıldıktan sonra konabilir. Bazen ailelerde çocuklarının gözündeki kaymanın çocuk büyüdükçe düzeleceğine yönelik bir inanış vardır ama kesinlikle bu yanlış bir bilgidir uzman bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz. Şaşılık müdahale edilmediğinde kendi kendine düzelmez hatta göz tembelliğine yol açarak daha da kötüleşebilir. Daha detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.